Пекмез од шљива

 

Прерада шљива је од великог је значаја  у исхрани становништва Подгорског краја.  Становници су пекмез од шљива користили у исхрани током целе године, а посебно у данима поста. Он се правио за потребе домаћинства, а кувао се на шпорету, ранији или у казану и најчешће су га припремале жене.

 Данас се веће количине пекмеза припремају за потребе изложбе и пордаје у оквиру Сајма шљива, који се сваке године у варошици организује последњег викенда у августу.

 

 


Пекмез од нељуштених шљива

 

Зреле шљиве се оперу, изваде се коштице, а шљиве се ставе у велики лонац или казан. Кувају се без воде, и непрестано се меша док љуске не почну да се увијају. Кувати га све дотле, док не почне тешко да клизи са варјаче.

Скинути пекмез са ватре, сипати у тегле и оставити док се не ухвати корица. Када се огхлади, затворити тегле и оставити на хладно место.


Пекмез од љуштених шљива


Сасвим зреле шљиве ољуштити, извадити им коштице, самлети у машини за млевење меса и ставити у шерпу. Кувати на јакој ватри, непрестано мешајући, док не буде довољно густ.


Врућ пекмез сипати у топле, чисте тегле. Тегле ставити у благо загрејану рерну, да би се ухватила покорица на врху пекмреза.


Тегле херметички затворити и оставити на хладном месту.


Пекмез се може кувати са и без шећера, уз додатак другог воћа.

 


Етикета за финални производ за потребе Сајма шљива

 

 

 

 

CreativeCommons Ауторство-Делити под истим условима 4.0.