Слатко од шљива

 

Плод шљиве је плавоцрвене боје, наоко привлачан, сочан, слатког укуса, а код неких сорти изражене ароме. Захваљујући богатом хемијском саставу, плодови шљиве су погодни за разне намене. Од њега се, између осталог, прави врло квалитетно слатко од шљива.

 


Сајамска етикета за слатко од шљива


У припремању шљива за кување слатка постоји неколико фаза. Зреле шљиве (али не презреле) опрати, ножем ољуштити, повадити коштице и држати у кречној води два сата. Затим их добро испрати и оставити на сувом да се добро оцеде.

 

У посуду ставити онолико шећера, колико су шљиве биле тешке пре чишћења, налити мало воде, да огрезне, па кувати, скидајући повремено пену која се хвата на површини. Кувати док шећер не постане густ. У тако скуван шећер, додати очишћене шљиве и све заједно кувати дотле док са кашике којом мешате, престане да цури млаз и почну да капљу по две-три капи. Пред сам крај кувања додати шипку ваниле и лимун исечен на колутове. Кувати још неколико минута. Када је слатко готово, покупити пену, прекрити поквашеном крпом и оставити 24 сата да се хлади.

 

Потом салтко сипати у тегле, пазећи да шљиве  остану целе и да сок  увек буде изнад шљива. Тегле затворити целофаном или херметичким затварачем.
По жељи се у слатко могу додати ораси.

 


Послуживање слатка од шљиве

 


У осечинском крају се још увек задржао обичај послуживања гостију са слатким од шљива   у разним приликама. Слатко се за ту прилику сипа у стаклене посуде, које са стављају на послужавник заједно са чашама са водом и тацном са кашичицама. Гост прво узима слатко, а затим и воду.

 Слатко се излаже на Сајмској изложби Златне руке

 

 

 

 

 

CreativeCommons Ауторство-Делити под истим условима 4.0.